Grotendeels fout: ‘Verhuiscircus van Europees parlement van Brussel naar Straatsburg kost jaarlijks 200 miljoen euro’

Origineel gepubliceerd op EUfactcheck.eu en 21bis.be op 11 maart 2019.

De Belgische partij N-VA (lid van de Europese Conservatieven en Hervormers) zegt op hun website dat de maandelijkse verhuis van het Europarlement (EP) tussen Brussel en Straatsburg 200 miljoen euro per jaar kost aan de belastingsbetalers. Handenvol geld dat volgens N-VA allesbehalve een toonbeeld is van goed bestuur. De partij vermeldt geen bron of berekeningswijze en onze research toont aan dat de stelling onwaar is.

In 1992 legden de lidstaten van de Europese Unie vast dat het Europees Parlement elk jaar twaalf voltallige zittingen houdt in Straatsburg, op de symbolische grens tussen Frankrijk en Duitsland. De Europarlementariërs en hun personeel (in totaal ongeveer 4.000 reizigers) nemen dan de trein, auto of het vliegtuig met hun koffers vol documenten om vier dagen lang te vergaderen. Wanneer er niet vergaderd wordt in Straatsburg zijn de gebouwen verlaten en er is maar een kleine groep medewerkers aanwezig.

Waarop baseert N-VA zich?
Over de kost van de vergadering in Straatsburg vind je online veel verschillende berekeningen uiteenlopend van 55 tot 203 miljoen. Adjunct-woordvoerder van N-VA Xavier Lesenne onthult dat N-VA hun schatting van 200 miljoen euro onder meer haalt uit een resolutie van november 2013.

In deze resolutie spreekt het Europees Parlement over een raming van 169 tot 203 miljoen eurojaarlijks. Daarvoor grijpen ze terug op een verslag van de secretaris-generaal van het Europees Parlement uit 2002. Volgens het parlement was deze berekening in 2013 nog altijd de meest juiste en recente. Die cijfers omvatten de kost voor de huur van de gebouwen en het onderhoud, technische uitrusting en meubels, personeel en andere diverse bedrijfskosten (zoals telefoonabonnementen en verzekeringen). Intussen zijn deze cijfers in 2019 niet meer actueel.

2014: nieuwe studie
De Europese Rekenkamer (ECA) voerde ondertussen na aanvraag van het parlement een nieuwe analyseuit naar de mogelijke besparingen als alle vergaderingen in Brussel zouden plaatsvinden. Hun raming van de kost van de verhuis bedraagt 113.800.000 euro, en ligt dus 86,2 miljoen euro lager dan wat N-VA beweert. Tussen 2002 en 2014 is de situatie voornamelijk veranderd volgens de ECA omdat de EU haar gebouwen in Straatsburg aankocht en dus geen huur meer moet betalen.

Persvoorlichter van de Europese Rekenkamer, Damijan Fišer, bevestigt dat er na 2014 geen nieuw onderzoek meer werd uitgevoerd vanuit de Rekenkamer. Om correct te zijn had N-VA zich op deze recentere gegevens van de ECA moeten baseren, in plaats van op de oudere documenten.

Conclusie: Nadat we contact opnamen, gaf N-VA toe dat ze recentere cijfers had moeten gebruiken aangezien de partij beweerde dat de verhuis van het parlement 200 miljoen kost. Maar blijft bij het standpunt dat de verhuis geen enkele meerwaarde biedt en onverantwoorde kosten op de kap van de belastingbetaler meebrengt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s